Luukku 1: Wappuisat juomat / Wappu drinks

Wappuisat juomat

Erkko Ihalainen ja Sini Virtanen

Heipparallaa kaikki kiltalaiset ja mukavaa wapun aikaa!

Keväinen riemujuhlamme lähenee päivä päivältä ja nyt onkin mitä otollisin aika viritellä itseään tunnelmaan kauden mauilla. Wapun juhlistamisen makumaailmassa keskeisiä ovat erilaiset juomat, keskittykäämme siis niihin.

Aloittakaamme vappujuomista perinteikkäimmstä, simasta.

Allekirjoittaneiden mielestä sima on parhaimmillaan itse tehtynä ja käyminen kannattaakin aloittaa pian, jotta juoma on toukokuun koittaessa valmista. Reseptinä voi käyttää vaikka tätä marttojen mallia https://www.martat.fi/reseptit/sima/

Toinen wappukonkareille ja konkarinmielisille tuttu kuplajuoma on tietenkin kuohuviini, jota on kevätauringon paisteessa mitä mukavinta nauttia. Kuoharien (varsinkaan korkeampiin) laatuihin ei opiskelijabudjetilla ole kovin paljon tullut tutustuttua, mutta prosecco on aika hyvää.

Alkoholittomana vaihtoehtona kuusenkerkkä- ja lehtikuohujuomat, jotka tarjoavat kuplivan makuelämyksen pienemmällä psykoaktiivisuudella.

Wapunajan melskeissä on lähes luonnollista nauttia myös juomasekoituksista. Simaa ja skumppaa voi esimerkiksi sekoittaa maksimaalisen wappuisuuden saavuttamiseksi.

Sekoituksen ominaisuudet riippuvat paljolti raaka-aineista, joten rohkaisisimmekin lukijoita luovasti kokeilemaan. Wappudrinkiksi voi valmistaa myös pirskahtelevaa belliniä, joka sopii loistavasti juhlatilaisuuksiin. Bellinin valmistat helposti sekoittamalla 4cl tuoretta (valkoista) persikkapuretta sekä 8cl proseccoa. Tämä juhlajuoma valmistuu käden käänteessä kaatamalla persikkapure samppanjalasiin ja lisäämällä prosecco hitaasti kaataen, jotta sen kuplat säilyvät.

Muidenkin juomien yhdistäminen edellä mainittuihin vapun kiintotähtiin voi luoda yllättäviä ja jopa hyviä makuelämyksiä, eli antakaa luovuutenne virrata.


Wappu drinks

Erkko Ihalainen and Sini Virtanen

Hello all Guild members!

As Wappu approaches, now is a good time to get yourself in the mood with some of the season’s flavors. Our focus here will be on the many drinks that arguably make up the backbone of the Finnish Wappu taste palette.

Probably the most traditional spring beverage is sima or Finnish mead. This sweet soft drink is at its best homemade and now is a good time to start the process in order to finish before May. Here is a recipe to start out with https://www.thespruceeats.com/finnish-spring-mead-sima-2952646

Another of the traditionals is sparkling wine. While the higher qualities of this drink might be outside of the range that an average student can afford, a nice glass of prosecco on a sunny spring day is nice even with a more affordable bottle. Non-alcoholic drinks with similar festive qualities include for example kuusenkerkkä (spruce bud) drink, available from most grocery stores and Alko.

Mixed drinks are also at home in the bustling Wappu atmosphere. Mixing sparkling wine with sima is a good way to boost your wappu spirit, but more traditional mixtures also have their place. Mixing up a bellini from 4cl peach purée and 8cl of prosecco nets you a drink that is perfectly at home in all spring festivities. Other combinations can also yield surprising and even good results, so experimentation is encouraged.

2 tykkäystä