Luukku 3: Brunssiruokaa / Brunch recipes

Brunssiruokaa

Mimi Mokka

Heipä hei taas kaikki kiltalaiset! Nyt on aika puhua siitä Wapun ajan tärkeimmästä elementistä, nimittäin ruuasta. Perinteinen Ullissillis jää tänä vuonna pitämättä, mutta se ei tarkoita, etteikö brunssia voi syödä kotona. Ehkäpä tämä perinteikkään mayhemin poissaolo voisi rohkaista itse kutakin kokeilemaan omia taitojaan keittiön puolella.

Aloitetaan sillä vappuruuista perinteikkäämmällä, nimittäin perunasalaatilla. Raikkaan ja helpon perunasalaatin ohje löytyy esimerkiksi täältä. Ohjetta voi varioida mielensä mukaan, ja esimerkiksi itselle ei-niin-mieluisia komponentteja voi huoletta jättää pois. Jos kaipaa vaihtelua, kannattaa muistaa, että parsa on kaudessa! Voit myös kokeilla tällaista parsa-perunasalaattia. Kannattaa huomata, että voit oikaista ja korvata peston kaupan valmiilla tavaralla.

Perunasalaatin kaveriksi suosittelen marinoituja herkkusieniä. Sienet on super helppo tehdä ja marinadia voi varioida mielensä mukaan. Mikäli päädyit tekemään perinteistä perunasalaattia, voit myös paahtaa parsaa lisukkeeksi.

Ruokien kaveriksi pyöräyttäisi vielä jonkin raikkaan vihersalaatin tuoreilla yrteillä, oliiviöljyllä ja punapippurilla. Brunssilla on myös hyvä olla tuoreita hedelmiä. Tällä hetkellä sesongissa ovat esimerkiksi ananas, passiohedelmä ja verigreippi.

Mitä suolaiseen leivontaan tulee, tuore leipä on aina voittajavalinta! Omia käsiä ei tarvitse sotkea, jos ostaa kaupan leipähyllystä esimerkiksi esipaistettua patonkia. Leivän kanssa voi tarjota esimerkiksi hummusta tai muita pavuista ja siemenistä tehtyjä tahnoja.

Toinen brunssille sopiva suolainen suupala on piirakka. Allekirjoittaneen lempipiirakka on parsakaali-savutofupiirakka. Mikäli juustonhimo yllättää, voi tofun korvata myös fetalla. Tässäkin pääsee oikaisemaan, jos ostaa kaupan pakastealtaasta valmiin piirakkataikinan.

Jokaisen brunssin kruunaa tietysti vappunakki! Vappunakin voi sujauttaa perinteiseen taikinapiiloon ja se on valmis nautittavaksi. Nakkipiilon ohje toimii yhtäläillä myös kasvisnakeilla.

Mikäli etsit vielä sopivaa juomaa tarjottavaksi brunssiruuan kanssa, kannattaa vilkaista näitä:
Paniikkisima
Lonkerosohjo
Cold Brew -kahvi
Kamomilla-limejäätee


Brunch recipes

Mimi Mokka

Hello to all guild members! Now it’s time to talk about food, and, to be more precise, brunch. Traditional Ullissillis (herring breakfast at Ullanlinnanmäki in Helsinki on 1.5.) is canceled, but that doesn’t mean that you cant enjoy brunch at home. The current situation might even encourage you to try out new things in the kitchen.

Let’s start with potato salad. You can vary the recipe as you please, for example by adding some roasted asparagus.

You can pair the potato salad with some marinated mushrooms. The mushrooms are super easy to make, and you can vary the marinade as you wish!

I would recommend an easy, quick green salad with the brunch. You can season the salad with olive oil, fresh herbs and rosé pepper. Every brunch includes some fresh fruit as well. For example pineapple, passion fruit and blood grapefruit are in season at the moment.

I would also add some fresh bread to the equation. You can buy pre-baked bread from the supermarkets (it’s cheap and easy) and serve it with hummus or some other dip made of beans and seeds.

Quishes are also great for brunches. My favourite is broccoli tofu quiche. If you prefer cheese, you can find some great recipes for feta quiches as well.

Every vappu brunch is crowned with vappunakki (May Day sausage). You can make a traditional nakkipiilo by wrapping a sausage in puff pastry and putting it in the oven for 10-15 minutes. You can use vegetarian sausages as well!

If you’re still looking for something to drink, check these out:
Cold Brew coffee
Chamomile Ice Tea

1 tykkäys