Luukku 5: Suut makiaksi / Doughnut Tuesday

Suut makiaksi munkeilla
Sara Tuomaala ja Pinja Helasuo

Munkit jos jotkin nostattavat wapputunnelmaa. Joillekin niiden tekeminen on tuttua puuhaa, mutta onnistuivat ne myös täysin ensikertalaiseltakin. Tässä on munkkeihin ohje ja kuvia “mallisuorituksesta”. Ohjeen mukaan munkkeja pitäisi tulla 20kpl, mutta meillä kävi jotain ja niitä tuli vain 12.

MUNKKITAIKINA

25 g hiivaa
2 ½ dl Maitoa
1 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
500 g vehnäjauhoja
¾ dl Juoksevaa rasvaa

PAISTAMISEEN

½ l rypsiöljyä

PINNALLE

hienoa sokeria

OHJE

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita munkkitaikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä Oivariini tai pehmeä voi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

  1. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.

  1. Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista. Muista turvallisuus!

  1. Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Totesimme perunasurvimen ajavan asian myös vallan mainiosti, ellei jopa paremmin.
  2. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.
  3. Syö aivan liian monta munkkia päivän aikana.

Jos munkit ovat jo tuttu juttu ja kaipaat vaihtelua, tässä vegaanisten tippaleipien ohje.

Tippaleivät

  • 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 dl fariinisokeria (tai sokeria)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Paistamiseen rypsiöljyä
  • Koristelemiseen ruokotomusokeria (tai tomusokeria)
  • Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, tyhjän ketsuppipullon (tai muovipussin), pyöreän rengasmuotin (tai säilykepurkin, josta on poistettu pohja ja kansi sekä etiketti), pihdit, reikäkauhan sekä talouspaperia.
  1. Sekoita soijamaito, suola, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja yhdistä ne sitten nesteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, mutta lämpötilan voi testata myös leipäpalalla: Tiputa pieni pala vaaleaa leipää öljyyn. Jos se ruskistuu minuutissa kauniin väriseksi, on öljy tarpeeksi kuumaa.
  3. Aseta rengasmuotti öljyyn. Laita taikina ketsuppipulloon (tai pussiin, josta leikkaat kulman auki). Pursota ohutta taikinanauhaa rengasmuotin sisälle sikin sokin noin kahden ruokalusikallisen verran. Poista hetken kuluttua muotti pihtien avulla. Käännä tippaleipä, kun se on paistunut noin puolitoista minuuttia ja paista vielä puolitoista minuuttia lisää. Tippaleipä on valmis, kun se on kauniin vaalean ruskea. Voit paistaa kerralla useamman tippaleivän, mikäli kattilaan mahtuu.
  4. Nosta valmis tippaleipä reikäkauhalla kuivumaan talouspaperin päälle. Siivilöi sen pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Doughnut Tuesday
Sara Tuomaala and Pinja Helasuo

Wappu calls for doughnuts! Many of us have familiarized ourselves with the making process of these delicacies, but it is easy beasy for those who havent, as well!

Here is a recipe and pictures of a model example. The recipe should make 20 doughnuts, but something happened and we got only 12.

WAPPU DOUGHNUTS

25 g yeast
2 ½ dl (plant based) milk
1 egg (optional)
1 dl sugar
1 tsp salt
½ tbsp cardamom
500 g flour
¾ dl

½ l|melted butter/margarine

vegetable oil, for frying

sugar, for topping|

Instructions:

  1. Mix the yeast into luke-warm milk. Add in egg, sugar, salt, cardamom and some flours (not all). Mix until even. Slowly, add the rest of the flours while mixing the dough until it no longer sticks to the sides of the bowl. Lastly, mix in the butter/margarine.
  2. Let the dough rise and double in size in a draft-free place.

  1. Divide the dough into 20 pieces and roll them into balls. Open a hole in the middle of each ball with your fingers and plave it on a oven tray. Cover the douhgnuts with a towel and let them rise again.

  1. Heat up the oil in a deep frying pan or a pot. You can test the temperature by dropping a piece in the oil. If it turns golden brown in 1-2 minutes the oil is ready. Remember to stay safe!

  1. Deep fry the doughnuts in small batches and place the fried munkkis on a plate prepared with paper towels.
  2. Drop the munkki into the sugar when they are still hot and toss them well to get coated completely. Continue the same process with the remaining dough.
  3. Eat way too many doughnuts in a day.

If doughnuts are so last season, try these tippaleipäs (funnel cakes) :)

https://www.saveur.com/article/Recipes/Tippaleipa-Finnish-May-Day-Funnel-Cakes/

HAPPY WAPPU!