Päiviä Wappuun 8: Wappuruokaa / 8 Days until Wappu: Wappu food

Wappuruokaa

Sini Virtanen, Erkko Ihalainen

Wappuun kuuluu monien juomien lisäksi myös perinteikkäitä ruokia. Tyyli on yleensä vapaa cocktail/piknik, tässä esittelemme teille muutaman esimerkin. Wapunajan ruoanlaitossa on tärkeää muistaa hyvä mieli sekä maistella niin ruokaa kuin vaikka simaa tekoprosessin ohessa.

Perunasalaatti

1 kg perunoita kuorittuna ja pilkottuna(osan voi korvata omenoilla)

2,5 dl majoneesia

0,5 sitruunaa (tai 3 rkl etikkaa)

2 rkl sinappia

1 suolakurkku

suolaa & pippuria

(punasipulia, persiljaa, tilliä, kevätsipulia)

Valinnaiset suluissa

Perunasalaatti on ullispiknikin klassikko jota voi viedä moneen suuntaan. Tässä perusohje:

  1. Laita 2l vettä, (2rkl suolaa ja 2 rkl etikkaa) kiehumaan ja lisää kiehuvaan veteen perunat.
  2. Poista perunat liedeltä kun ne ovat maistettaessa oikean tuntuisia eli eivät liian kovia. Noin 10 min riippuen palojen koosta ja perunalajikkeesta.
  3. Sekoita muut aineet kulhossa ja lisää jäähtyneet perunat majoneesiseokseen
  4. Nauti

Muunnelmia on varmasti loputtomasti ja suosittelemmekin kokeilemaan erilaisia mausteita ja lisäkasviksia oman maun mukaan.

Porkkalaleivät

Porkkalaleivät ovat maukkaita cocktailleipiä, jotka maittavat mainiosti niin vegaanille kuin sekaanillekin! Porkkala on oiva ja maukas vaihtoehto cocktailleipien lohelle, josta sana porkkala tai tunnetummin porkkanalohi tulee.

Valmistaminen kannattaa aloittaa 2-3 päivää ennen tarjoilua!

Näiden valmistamiseksi valitse kaupasta kaikkein suurimmat porkkanat, jotta niiden työstö olisi mahdollisimman helppoa. Porkkalan valmistamiseen tarvitset: 4 paksua porkkanaa, noin 1 kg karkeaa merisuolaa (riippuu uunivuoan koosta), 1 rk rypsiöljyä, 2 tl nestesavua sekä 1 tl valkoviinietikkaa. Lisäksi tarvitset saaristolaisleipää, vegaanista maustamatonta tuorejuustoa, punasipulia, sitruunamehua, tuoretta tilliä sekä suolaa ja pippuria.

Ensimmäisenä pese porkkanat, mutta älä suinkaan vielä kuori niitä. Tämän jälkeen levitä uunivuoan pohjalle kerros suolaa ja aseta porkkanat sen päälle. Lisää suolaa niin, että porkkanat ovat kokonaan suolan alla. Kypsennä porkkanoita 175-asteisessa uunissa noin puolentoista tunnin ajan. Porkkanoiden tultua uunista, Irrota ne suolakuoresta ja anna niiden jäähtyä.

Nyt voit kuoria porkkanat! Tämä on huomattavasti haastavin vaihe ja ja tässä kannattaa olla kärsivällinen hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Leikkaa kuoritut porkkanat pitkittäin siivuiksi esimerkiksi juustohöylän avulla. Sekoita yhteen öljy, nestesavu sekä valkoviinietikka marinadiksi. Sekoita porkkanasiivut marinadin joukkoon ja anna siivujen maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta.

Nyt porkkala on valmista! Tarjoa porkkala tuorejuustolla voideltujen saaristolaisleipäsiivujen kera, ja ripottele päälle punasipulisilppua sekä tuoretta tilliä. Mausta maun mukaan tilkalla sitruunamehua sekä suolalla ja mustapippurilla.

Alkuperäinen resepti: https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/

Wappupäivänä ei oikein jaksa tehdä mitään eli smoothie on paikallaan.

Wappuaamun smoothie

1 banaani

1,5 dl pakastemarjoja

2 dl maitoa

2 dl jogurttia

25 g kaurahiutaleita

Sekoita tehosekoittimella :D. Jos on makean himo, niin lisää sokeria

Muunnelmia smoothiesta on luonnollisesti ääretön määrä eli suosittelemmekin tarkistamaan ensin oman jääkaapin sisällön ja rakentamaan löytöjen pohjalle oman näköisen smoothien. Hyvä wappuaamun vaihtoehto on myös vihersmoothie.

Wappudrinkki

Koska simat on monella juotu jo kauan ennen vappupäivää, on lisää saatava nopeasti tasoittamaan vappupäivän hieman kummallista olotilaa.

Tähän vappupäivän pelastavaan drinkkiin tarvitset oman mielen mukaan jallua, omenasidukkaa taikka halpaa valkkaria ja simaa.

Drinkin valmistamiseksi valitse haluamasi kokoinen astia. Tonkka, ämpäri tai tuoppi käyvät tähän oikein hyvin. Ensimmäisenä kaada astiaan oman mielen mukaan jallua. Toiseksi kaada omenasiideriä taikka halpaa valkkaria. Lopuksi kaada simaa merkkiviivaan tai vaihtoehtoisesti astian reunaan saakka. Lisäksi jos on oikein kova nälkä, voit upottaa juomaan pari hassua rusinaa.

Nauti juomaa varoen omalla vastuulla! :S

Wappuisin terkuin IEpari 20!


Wappu food

Sini Virtanen, Erkko Ihalainen

In addition to many drinks, Wappu also includes traditional dishes. The food style is usually cocktail snacks or a picnic with various fingerfoods. Here we present a few examples: When cooking Wappu foods, it is important to have a good mood and to taste both the food and the sima during the cooking process. :)

Potato salad

Potato salad is a wappupicnic classic with infinite variations, here is a basic recipe:

1 kg potatoes peeled and cubed

2,5 dl mayonnaise

0,5 lemons

2 tbsp mustard

1 pickled cucumber

salt and pepper

  1. Boil 2l of water, (2 tbsp salt and 2tbsp vinegar). Add potatoes to boiling water
  2. Remove potatoes when they are good and tender, about 10 min depending on size and potato type.
  3. Mix other ingredients in a bowl and add cooled potatoes.
  4. Enjoy!

Carrot lox

Carrot lox breads are tasty vegan cocktail breads that taste great for vegans as well as non-vegans! Carrot lox is a great alternative to actual salmon on bread.

Preparation should be started 2-3 days before serving!

To make these in the easiest way possible, try finding the largest carrots you can at your store. To make carrot lox, you’ll need: 4 thick carrots, about 1 kg of coarse sea salt (depending on the size of the oven dish), 1 tablespoon of rapeseed oil, 2 teaspoons of liquid smoke and 1 teaspoon of white wine vinegar. In addition, you will need bread of your own choice (“Saaristolaisleipä”sweet rye bread is very good), vegan unflavoured cream cheese, red onion, lemon juice, fresh dill, table salt and black pepper.

First, wash the carrots, but do not peel them yet. Then apply a layer of coarse salt to the bottom of the oven pan and place the carrots on top of it. Add coarse salt so that the carrots are completely covered with salt. Cook the carrots in the oven at 175 degrees Celsius for about an hour and a half. After taking the carrots out of the oven, remove them from the salt shell and let them cool down a bit.

Now you can peel the carrots! This is by far the most challenging step and here you should be patient to achieve a good outcome. Cut the peeled carrots into slices lengthwise, for example with a cheese slicer. Mix together the oil, liquid smoke and white wine vinegar into a marinade. Stir the carrot slices into the marinade and let the slices season in the refrigerator for 1-2 days.

Now the carrot lox is ready! Serve carrot lox with bread slices greased with cream cheese, and sprinkle with chopped red onion and fresh dill. Season to taste with a drop of lemon juice, salt and black pepper.

Original recipe: https://chocochili.net/2016/12/porkkanalohi/

Smoothie

Energy for cooking on the first of may tends to be low so a smoothie is a good choice.

Wappu morning smoothie

1 banana

1,5 dl frozen berries

2 dl milk

2 dl yoghurt

25 g rolled oats

Blend :D. If you want more sweetness add sugar.

This too has infinite variations, you can for example try a green smoothie.

Wappu Drink

Since all the sima has been drunk way before Wappu day, more needs to be made quickly to smoothen out the strange feeling after the Wappu hullabaloo.

For this Wappu-saving drink, you need Jaloviina (as much as you want), apple cider or a cheap white wine, and regular store-bought sima.

To prepare this drink, select the desired size container. A bucket or pint goes very well here. First, pour Jaloviina as much as you want into a container. Second, pour apple cider or cheap whitewine. Finally, pour the sima to the mark line or alternatively to the edge of the container. Also, if you are really hungry, you can immerse a couple of raisins into your drink.

Enjoy the drink carefully at your own risk! :S

Have a happy Wappu!

Best regards, IE20!

4 tykkäystä