Tämä on sivistynyt paikka julkiselle keskustelulle

Kohtele tätä palstaa kuin yleistä puistoa. Me olemme yhteisöpalvelu — keskusteluissa voi jakaa taitoja, tietoa ja intohimoja.

Nämä ohjeet eivät ole kaiken kattavat vaan pikemminkin suuntaviivat terveen järjen käyttöön pohjautuvassa yhteisössä. Noudattamalla niitä tämä palsta pysyy siistinä ja toimivana alustana sivistyneelle julkiselle vuorovaikutukselle.

Edistä keskustelua

Autat tekemään tästä hyvän keskustelupalstan pyrkimällä aina edistämään keskustelua, edes hieman. Jos et ole ihan varma siitä, tuoko viestisi lisäarvoa keskusteluun, mieti hetki mitä haluat sanoa ja yritä uudelleen hieman myöhemmin.

Aiheet, joista täällä keskustellaan ovat meille tärkeitä, ja edellytämme sinun käyttäytyvän niin kuin ne olisivat sitä myös sinulle. Kunnioita keskusteluita ja keskustelijoita, vaikka olisit eri mieltä jostain.

Yksi edistävä tapa on tutustua palstalla käynnissä olevaan keskusteluun. Vietä hetki selailemalla palstaa ennen kuin lähetät viestin tai aloitat uuden ketjun, niin sinulla on parempi mahdollisuus löytää samanhenkistä seuraa.

Ole rakentava, vaikka olisit eri mieltä

Saatat haluta esittää eriävän mielipiteen johonkin liittyen. Se on sallittua. Muista kuitenkin kritisoida esitettyjä ajatuksia, älä niiden esittäjiä. Vältä:

 • nimittelyä
 • henkilökohtaisuuksiin menemistä
 • toisen käyttäjän viestin sävyn arviointia: keskity sisältöön
 • poteroitumista

Tarjoa sen sijaan perusteltuja, keskustelua edistäviä vasta-argumentteja.

Tekemisilläsi on väliä

Keskustelut vaikuttavat palstan yleismielialaan. Vaikutat parhaiten yhteisön tulevaisuuteen osallistumalla niihin keskusteluihin, jotka tekevät tästä kiintoisan paikan — ja välttämällä niitä, joilla on päinvastainen vaikutus.

Discoursen työkalut mahdollistavat sen, että yhteisö kollektiivisesti tunnistaa parhaan (ja huonoimman) sisällön: kirjanmerkit, tykkäykset, liputukset, vastaukset, muokkaukset ja niin edelleen. Käyttämällä niitä parannat omaa käyttäjäkokemustasi ja samalla kaikkien muidenkin.

Jätetään yhteisö parempaan kuntoon kuin se oli tullessa.

Jos havaitset ongelman, liputa se

Valvojilla on erityisasema; he ovat vastuussa palstasta. Mutta niin olet sinäkin. Avullasi valvojat voivat olla keskustelun ohjaajia eivätkä talonmiehiä ja poliiseja.

Jos havaitset huonoa käytöstä, älä vastaa siihen. Huomiointi vain yllyttää sitä, kuluttaa voimiasi ja tuhlaa kaikkien aikaa. Liputa se. Jos tarpeeksi moni liputtaa, asiaan puututaan, joko palstan automaation tai valvojien toimesta.

Yhteisömme ylläpitämiseksi valvojat pidättävät oikeuden poistaa sisältöä tai käyttäjätunnuksia harkintansa mukaan kaikissa tilanteissa. Valvojat eivät ennakkosensuroi viestejä; valvojat tai ylläpito ei ota vastuuta mistään, mitä yhteisö julkaisee.

Ole aina kohtelias

Mikään ei häiritse sivistynyttä keskustelua niin kuin töykeys:

 • Ole kohtelias. Älä kirjoita mitään, minkä voi järkevä ihminen tulkita hyökkääväksi, loukkaavaksi tai vihapuheeksi.
 • Pidä palsta siistinä. Älä levitä säädyttömyyksiä tai seksuaalista materiaalia.
 • Kunnioita kanssaihmisiä. Älä kiusaa tai ärsytä ketään, esiinny toisena tai kerro heidän yksityisyytensä piiriin kuuluvista asioista.
 • Kunnioita palstaa. Älä levitä roskapostia tai muullakaan tavoin tärvele sitä.

Nämä eivät ole tarkkarajaiset säännöt — vältä kaikkea kiellettyihin asioihin edes viittaavaa. Jos olet epävarma, kysy itseltäsi miltä tuntuisi, jos viestisi olisi lainattuna aamun sanomalehden kanteen.

Tämä on julkinen palsta ja hakukoneet johdattavat näihin keskusteluihin. Kiinnitä huomiota kielenkäyttöön ja linkkien ja kuvien tietoturvaan ja soveltuvuuteen kaiken ikäisille.

Ylläpidä järjestystä

Keskity laittamaan viestit oikeisiin paikkoihin, jotta voimme keskittyä enemmän keskustelemiseen ja vähemmän jälkien siivoamiseen. Joten:

 • älä avaa ketjua väärälle alueelle.
 • älä kirjoita samaa asiaa moniin ketjuihin.
 • älä kirjoita sisällöttömiä viestejä.
 • älä johdata ketjua sivuraiteille.
 • älä allekirjoita viestejä — lähetyttyihin viesteihin liitetään käyttäjätiedot joka tapauksessa.

Sen sijaan, että kirjoittaisit “+1” or “Samaa mieltä”, käytä tykkäysnappia. Olemassa olevan ketjun sivuraiteille johdattamisen sijaan käytä Vastaa aihetta sivuavassa ketjussa -toimintoa.

Lähetä vain omia tuotoksiasi

Älä julkaise mitään toisen omistamaa digitaalista sisältöä ilman lupaa. Älä julkaise kertomuksia tekijänoikeusrikkomuksista tai jaa linkkejä tai keinoja toisen tahon immateriaalioikeuksien (ohjelmistot, videot, äänitteet, kuvat) rikkomiseksi, tai mitään muutakaan lainvastaista.

Sinä pidät pyörät pyörimässä

Tätä sivustoa pyörittää avulias palstahenkilökunta sekä me kaikki, yhteisö. Jos sinulla on kysyttävää palstan toiminnasta tai ehdotuksia sen suhteen, avaa uusi ketju sivuston palautealueelle niin käydään asiaa yhdessä läpi! Jos kyseessä on kriittinen ja kiireellinen ongelma, jota ei voida käsitellä palauteosion tai liputuksen kautta, ota yhteyttä henkiökunnan sivun kautta.

Käyttöehdot

Kyllä, lakikieli on tylsää, mutta meidän on suojeltava itseämme – ja siinä sivussa sinua ja sinun tietojasi – epäsuotuisia tahoja vastaan. Palstalla on käyttöehdot, jotka säätelevät sinun (ja meidän) toimintaa ja oikeuksia sisältöön, tietosuojaan ja lakeihin liittyen. Jotta voit käyttää palvelua, sinun on hyväksyttävä käyttöehdot.