Kognitiivisen eliitin näkemys kahvikysymyksestä?

Kerran kiltahuoneella kahvia keittäessäni tein havainnon: Kahvi oli peltilaatikossa ilman tuotepakettia. Kun lapioin kahvia suodatinpussiin tein toisen havainnon: “Vautsi, tämähän on ainakin n > 4 kertaa helpompaa kuin pakkauksen kanssa.” Aloin miettimään, että miksei tämä selvästi entropiaa vähemmän edistävä vaihtoehto ole yleinen käytäntö kiltahuoneella.

Tätä kerran ääneen pohtiessani kuulin joltain kiltahierarkiassa ylämpänä olevalta selitykseksi hygieniasyyt. Luonnolisesti alistuin asemaani (fuksi näet olen), mutta en pidä selitystä (ainakaan vielä) kattavana: Kyllähän muitakin kuivatuotteita säilytetään purkeissa, eikä hygienia tällöinkään muodostu ongelmaksi. Mysli, soijarouhe, paahdettu sipuli, jauhot, sokeri, suola jne… ovat vain esimerkkejä aineista, joita säilytetään erinäisissä purnukoissa tiskaamatta niitä väleissä.

Haluankin tällä julkaisulla selvittää, onko olemassa jokin varteenotettava syy jättää se pakkausmuovi sinne peltirasiaan, vai voidaanko siirtyä helpompaan käytäntöön?

~ Jespeir

5 tykkäystä

Kiitos Jesperi tästä hienosta kysymyksestä. Voin antaa tästä henkilökohtaiseen kokemukseen sekä asiantuntijoiden näkökulmiin kohdistuvan mielipiteen.

Tyypillisin kuluttaja voi ostaa kahvia kaupasta kahdessa eri muodossa: papuina tai valmiiksi jauhettuna suodatinkahvina. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten jääkuivattu pikakahvi [1], mutta nämä putoavat tämän tarkkailun ulkopuolelle. Oletkin saattanut havaita, että vähittäistavarakaupoissa kahvipapuja myydään useimmiten yksisuuntaisventtiilipusseissa, kun taas valmiiksi jauhettu suodatinkahvi on tyhjiöpakattu tiiviiseen “tiiliskivi”-pakettiin.

Tällaisessä tyhjiöpakkauksessa kiltamme kuluttama Lörsbergin Kharisma ja Cresendo ovat saapuessa kiltalaisten syleilyyn. Syy tälle tyhjiöön asetetulle muovisuojaukselle löytyykin suodatinkahvin valmistusprosessin puolelta. Ekskursiolla Pauligin tehtaalle yrityksen työntekijä opetti kahvipavun sisällä olevan kasvirasvan vapautumisesta kahvipavun sisältä jauhamisen aikana. Kyseinen työntekijä myös kertoi, että tämä kasvirasva alkaa ympäristössään välittömästi reagoimaan hapen kanssa ja eltaantuessa toisi paljon epämiellyttäviä sivumakuja valmiiseen kahvikuppiin [2]. Tästä syystä jauhettu suodatinkahvi tyhjiöpakataan ja kuluttajille annetaan ohje pitää kahvi aina omassa pakkauksessaan, vaikka sen laittaisi erillisen kahvipurkin sisälle [2].

Kiltahuoneen suuren kahvinkulutuksen kohdalla voisi olettaa, ettei kahvirasva ehtisi pilaantumaan niin lyhyessä ajassa. Ottaessa huomioon kuitenkin viikonlopun kahvinkäytön hidastumisen, kahvipurkkiin kaatamisesta ja avaamisesta aiheutuvat ilmakylvyt, sekä keittiön mahdolliset kosteusvaihtelut, niin tämä prosessi voikin käydä hyvin nopeasti, jos kahvi säilytettäisiin suoraan kahvipurkissa [2].

Toisena näkökulmana kahvin säilyttämiseen omassa pakkauksessa on mainitsemasi kahvirasian puhtaus. Kaadettaessa suodatinkahvit suoraan kahvipurkkiin, tavanomaiset metalli- ja lasikahvirasiat täytyy puhdistaa jo muutaman kahvipaketin jälkeen samasta syystä, sillä rasian pohjalle jääneet kahvinrippeet pilaantuvat nopeasti vaihtelevassa ympäristössä ja nopeuttavat sinne kaadetun kahvin pilaantumista. Tämä hygieniasääntö kuuluisi Ruokaviraston perusteella olla paikalla myös muillekin elintarvikkeille, jotka on pakattu samalla tavalla elintarvikekontaktimateriaaliin kuten muovisuojaan hapettumisen estämiseksi ja hygienian edistämiseksi [3].

Toivottavasti tämä tarjoaa hieman näkökulmaa kysymykseesi

Ystävällisin terveisin,
Rikhard W. Ranta II

Lähteet:

[1] Oy Paulig Finland Ab, “Pikakahvi”, Pikakahvi | Kahvipedia | Paulig.fi, Viitattu: 18.10.2023
[2] Oy Paulig Finland Ab, “Kahvin säilyttäminen”, Kahvin säilyttäminen | Paulig.fi, Viitattu: 18.10.2023
[3] Ruokavirasto, “Ohjeet kuluttajille”, Ohjeita kuluttajille - Ruokavirasto, Viitattu: 18.10.2023

8 tykkäystä