Perustieteiden akateeminen komitea 1/20

Vuoden ensimmäisessä PAK:n eri Perustieteiden akateemisen komitean kokouksessa 11.2.2020 päätettiin pienistä 2018–2020 opetussuunnitelman muutoksista (yksi tutan ja yksi tikin kurssi korvattiin toisilla kursseilla) ja vahvistettiin TFM-koulutusneuvoston uudet professorijäsenet. Tämän lisäksi keskusteltiin hieman ajankohtaisista aiheista: TEE-itsearvioinnista, Teknillinen psykologia -ehdotuksesta, tutkintotilastoista ja tutkintosääntöuudistuksesta. Komitea on luonteeltaan virallinen ja näitä aiheita on käsitelty jo aiemmin, joten keskustelu jäi vähäiseksi. Olen kirjoittanut näistä aiheista muissa referaateissa tarkemmin, mutta joitakin uusia huomioita kuitenkin nousi tässäkin kokouksessa.

Teknillinen psykologia -pääaine olisi samankaltainen kuin Informaatioverkostot, mutta siinä missä info lähestyy ihmisen ja tekniikan rajapintaa tekniikan puolelta, Teknillinen psykologia lähestyisi tätä samaa pintaa ihmisen puolelta. Lisäksi psykologiassa tarvitaan insinööriosaamista ja OKM:n mukaan opiskelijoita tarvitaan ylipäätään enemmän, jolloin tämä pääaine olisi perusteltu. Yliopiston resurssipula nostettiin jälleen esille.

Tutkintotilastoissa paljastui, että SCI:ltä valmistui viime vuonna 427 DI:tä, kun 330 oli tavoite. Ongelma on toki positiivinen, mutta näin suuri heitto arviosta saattaa kieliä, ettei tavoitteen määrittämisessä käytetty data ole kunnossa. Suuri määrä saattaa selittyä opiskelijoiden sivuvirtauksella jostain muusta korkeakoulusta SCI:lle, mutta tämä on vain arvailua, sillä dataa kandista maisteriin siirtyvistä opiskelijoista ei ole saatavilla.

Viimeisenä puhuttiin tutkintosääntöuudistuksesta ja erityisesti siitä, että ehdotuksen mukaan kandiopinnot pitäisivät olla sataprosenttisesti suoritettuina ennen maisteriin siirtymistä. Aallon akateemisessa komiteassa eli AAK:ssa oli kuulemma käyty kiivasta keskustelua aiheesta: opiskelijat ja yksittäiset korkeakoulut (poislukien ENG) ovat tätä sääntöuudistusta vastaan. Sitä paitsi kannattaako tällaista sääntöä edes asettaa, kun sitä ei käytännössä kuitenkaan voi valvoa? Kuka tahansa voi kuitenkin käydä maisteritason kursseja.

Tutkintosääntöuudistuksen yhteydessä hinattiin myös hiukan juridisen tekstin kirjoitustyylistä ja käytännössä siitä, mikä on ilmaisujen “jos” ja “vain jos” ero. Eli jos sääntöihin kirjataan: “maisteriopintoihin saa siirtyä, jos kandiopinnot ovat sataprosenttisesti suoritettuina”, tämä ei itse asiassa kiellä siirtymästä maisteriopintoihin jo aikaisemmin. Tarvittava ilmaisu on “vain jos”. Logiikan perusteitakin tuli siis kerrattua.