Perustieteiden akateeminen komitea 6/20

(Nyt ollaan saatu kaikki vuoden PAKitkin pakkiin. Ja sitä myötä myös kokousreferaatit minun osaltani. Hyvää joulua kaikille!)

Vuoden kuudes ja viimeinen PAK 8.12.2020 oli poikkeuksellisesti vähän keskustelevampi: varsinaisia relevantteja päätösasioita ei ollut. Keskustelimme hetken uudesta tutkintosäännöstä, jonka valmistelussa erityisesti “liukuminen maisteriin” (eli siis saako jo kandivaiheen loppupuolella aloittaa maisterikursseja) oli aiheuttanut paljon keskustelua. Loppujen lopuksi uuteen sääntöön tuli kovin ympäripyöreä muotoilu, joka käytännössä mahdollistaa sen, että korkeakoulut jatkavat samaan tapaan kuin ennenkin. SCI:llä siis saa edelleen aloittaa maisteriopinnot jo pienellä “varaslähdöllä”, ENG:llä taas varmaankin pidetään kiinni “kandi ensin, maisteri sitten” -periaatteesta.

Keskusteltiin tässä yhteydessä myös hieman kaavaillusta SISU-uudistuksesta, jossa kurssien pitää olla omassa HOPSissa ennen kuin niille voi ilmoittautua. Mietittiin, onnistuuko maisterikursseille ilmoittautuminen kandivaiheessa käytännössä, jos maisterivaiheen HOPSia ei ole pystynyt vielä tekemään. Toivottavasti onnistuu; näemme sitten, kun uusi systeemi on täällä. Sekä opetushenkilökunta että opiskelijat toivovat, että systeemi säilyttäisi edes jonkinlaisen akateemisen vapauden - katsotaan miten käy.

Lopuksi mouhottiin vähän vielä siitä, miksi Aallon ylimmät päätökset ovat niin vaikeasti luettavissa. Päätökset ovat periaatteessa julkisia, mutta niitä voi lukea vain, jos on sekä Aallon koneella että Aallon verkossa. Tai sitten jonkun “ihmeellisen systeemin” kautta (tätä systeemiä ei selvennetty, mutta edes VPN ei riitä). Yksi viimeaikaisista päätöksistä liittyi luentojen tallentamiseen: opetushenkilökunta saa päättää, tallentavatko he luentonsa ja jos tallentavat, niin ketkä voivat tallenteita katsoa (eli ovatko ne julkisia vai vain opiskelijoille). Opiskelijoilla on oikeus tietää etukäteen, tullaanko luennot tallentamaan.