SCI opetuksen johtoryhmä 5/20

Yes hello. Vaalipeli on juuri alkanut ja kaikkia jännittää. Kokoukset kuitenkin rullaavat normaalisti; siis tässä referaatti.

Vuoden viidennessä opetuksen johtoryhmän kokouksessa 7.10. käsiteltiin ensin pitkästi koronavirustilannetta. Todennäköistä on, että lähitulevaisuudessa kaikki järjestetään taas sataprosenttisesti etänä, vaikka syksyn fuksikurssien kontaktiopetus onkin ollut korvaamattoman tärkeää ryhmäytymisen ja yliopisto-opintoihin tarttumisen kannalta. Kohta™ saamme myös varmaankin tietää Aallon viralliset ohjeistukset ensi kevättä varten.

Juttelimme tilanteeseen liittyen myös tenteistä, taas. EXAM-systeemiä (eli sitä missä varataan tenttiaika ja mennään tekemään tentti tietokoneluokkaan muutaman muun opiskelijan kanssa) tullaan käyttämään, mutta vielä ei tiedetä sen tarkkaa kapasiteettia tai että kuinka moni kurssi sitä voi loppujen lopuksi käyttää. Pohdittiin, voisiko EXAMista tehdä myös paperiversion, jotta se sopisi useammalle kurssille eikä tenttien tarvitsisi sijaita aina tietokoneluokissa. Joka tapauksessa yli 50 opiskelijan tenttejä ei voi pitää kampuksella, eli samantyyppisillä etäjärjestelyillä kuin viime keväänä varmaankin mennään suurilta osin.

Opiskelijat vaikuttavat voivan keskimäärin ihan kohtalaisesti, vaikka etäopiskelu onkin monelle monotonista ja uuvuttavaa. Etenkin opiskelutilojen puute on harmillista: moni miettii, missä voisi tehdä ryhmätöitä tai miten pystyisi erottamaan opiskelun ja vapaa-ajan toisistaan, kun kaikki tapahtuu samassa 15 neliön solussa. SCI:n opintoasiainpäällikkö Mari Knuuttila on kuuleman mukaan tällä hetkellä työläässä keskustelussa liittyen juurikin opiskelutiloihin ja tekee parhaansa, että niitä saataisiin lisää. Aallon mukaan tilanne on huono, koska kampuksella on “big crowds everywhere”, mistä olimme kaikki ihan “???”, koska väite ei voisi olla kauempana totuudesta: kampuksella liikkuu tällä hetkellä todella vähän porukkaa.

On tästä tilanteesta jotain hyvääkin tullut. Luentojen nauhoitus on hyvä lisä kursseille, koska nyt niitä voi katsoa silloin, kun omaan aikatauluun sopii. Luentojen kokonaiskatselukerrat ovat myös kasvaneet nauhoituksen myötä, eli ne tavoittavat nykyisessä muodossaan useampia opiskelijoita kuin normaalisti. Lain mukaan tosin luennoissa pitää kohta olla tekstitykset, mikä aiheuttaa luennoitsijoille ylimääräistä työtä.

Koronasta päästiin sujuvasti seuraavaan aiheeseen, joka oli Aallon uusi ehdotus “LEAP for learning”, jonka tarkoituksena on harmonisoida käyttämiämme systeemejä. Käytämme nimittäin nykyään monia eri sivustoja, kuten Sisua, Oodia, MyCoursesia ja eAgea, ja näitä pystyisi varmasti järkevällä suunnittelulla jotenkin yhdistämään. Suunnitelman mukaan ainakin Oodi ollaan ilmeisesti kokonaan korvaamassa Sisulla kesään 2021 mennessä.

Ongelmahan on tietysti siinä, että suunnittelun täytyy olla järkevää. Siltä se ei tässä tapauksessa oikein vaikuttanut. Yksi Aallon ehdotuksista nimittäin oli, että HOPS (Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma) olisi huomattavasti tärkeämmässä roolissa kuin nykyään, ja että kursseille ei voisi edes ilmoittautua, elleivät ne löytyisi omasta HOPSista. Ilmeisesti tätä perustellaan niin, että HOPS olisi tulevaisuudessa paljon joustavampi työkalu, jonka voisi esimerkiksi hyväksyttää nolla-aikaisesti jonkinlaisen automatiikan avulla.

Silti ratkaisu kuulostaa vähintäänkin kyseenalaiselta, koska “rip akateeminen vapaus”, niinkuin eräs professori kokouksessa hyvin kiteytti. Tällä systeemillä voisi lukea enää vain kursseja, jotka sopivat opetussuunnitelman raameihin, ja lisäksi viime hetken kurssivaihdokset olisivat hankalampia, koska niiden pitäisi aina mennä HOPSin kautta. Mietitytti myös, miten fuksit toimisivat: pitäisikö heillä olla heti HOPSit valmiina, vaikka pääainettakaan ei olisi vielä päätetty? Idea ei siis vaikuttanut loppuun asti mietityltä. Tällä tavalla HOPS menettäisi alkuperäisen merkityksensä: se ei olisi enää pitkän linjan suunnitelma omaksi avuksi, vaan orwellilainen työkalu, jonka avulla varmistetaan, että opiskelija pysyy ruodussa.

Onneksi kaikki kokouksessa olivat vahvasti tätä HOPSin ja kurssi-ilmon linkitystä vastaan. Toivottavasti viesti menee perille myös Aallon johtoportaassa.

(Loput aiheet käsiteltiin nopeasti, eivätkä ne olleet opiskelijan kannalta kovin relevantteja. Ne menivät myös itseltäni hieman ohi, kun prosessoin vielä edellä kirjoittamaani.)

2 tykkäystä