TFM koulutusneuvoston kokous 3/21

Vuoden kolmannessa TFM koulutusneuvoston kokouksessa 18.5 käsiteltiin diplomitöitä, tuloksia eräästä opiskelijamarkkinoinnista ja lyhyesti 2022-2024 opetussuunnitelmaa. Itse valitettavasti sotkin muistiinpanojen teon parin tietoteknisen ongelman takia ja vain noin puolesta kokouksesta pystyin kirjoittamaan kunnolla. Piakkoin kesäkuussa 15.6 on vielä uusi kokous, jonka jälkeen siirrytään tauolle kesäksi.

Diplomityöt

Kuten aina, kokous alkoi diplomitöiden aiheiden ja arvosanojen hyväksynnällä. Tässä pääsee aitiopaikalle näkemään muutamia esimerkkejä töiden arviointikriteereistä ja on myös kiinnostavaa kuulla kokouksessa olevien valvojien kommentteja arvosanoista. Yksi esille noussut huomio oli eräs diplomityö, joka oli muuten todella hyvä, mutta työhön käytetty aika venyi reilusti yli 6 kuukaudesta 13 kuukauteen. Arvosanat kaikista kategorioista paitsi “thesis process” oli 5, josta arvosana oli 2. Lopullinen työn arvosana oli 4. Tähän liittyen kiinnostava seikka on se, että diplomityön lopullinen arvosana ei ole suinkaan mikään keskiarvo osa-alueista, vaan siihen on käsittääkseni oma taulukko mistä suuntaviivoja arvosanalle katsotaan. Kuusi kuukautta pitäisi olla tarpeeksi pitkä aika, ellei hyvästä syystä aika veny, joten ajan käytön suhteen ollaan aika tarkkoja.

Toinen asia diplomitöihin liittyen on päivitetty MyCourses sivu SCI Master’s thesis, jossa pystyy nyt näkemään aiheittain mahdollisia valvojia aiheille. Tämän on tarkoitus helpottaa mahdollisen valvojan löytämistä itselle kiinnostavalle ja/tai työn kautta löydetylle aiheelle. Matikan ja fysiikan pääaineiden sivustot löytyvät seuraavien linkkien takaa:

Omasta mielestä tämä on hyvä informaation kooste ja itselle myös aiheellinen, koska aloitan kesäkuussa diplomityön teon VTT:llä, mutta mahdollisesta valvojasta en itse ole oikeastaan miettinyt vielä ollenkaan. Tätä listaa tulen katsomaan.

Vielä kolmas lyhykäinen asia diplomitöistä oli diplomityövalvonnan rahoitus. Tämä oli viime kokouksessa esille tullut asia eräiden töiden kohdalta, joissa valvoja on toiselta laitokselta. Esimerkiksi machine learning aiheisissa töissä matikan opiskelijan valvoja saattaa olla tietotekniikan puolelta ja tämä on ongelmallinen rahoituksen kanssa. Tämä aihe pöydättiin ja asia käsitellään seuraavassa kokouksessa kesäkuussa.

Opiskelijamarkkinointi

Kokouksessa oli vieraana henkilö opiskelijamarkkinoinnin puolelta, joka esitteli erään opiskelijamarkkinointi kampanjan tuloksia. Pääasiassa itselle mieleen jäi ulkomaan tulokset, ja kuinka erityisen paljon hakemuksia on tullut Aasiasta. En muista oliko joku erityinen syy tälle. Lisäksi matikan ja fysiikan laitokset on melko helposti löydettävissä googlen kautta hyvinkin geneerisillä hakusanoilla, kuten “Aalto math” tai “Aalto physics”, jotka voivat olla melko tyypillisiä hakusanoja.

Valitettavasti omat muistiinpanot tässä kohtaa katosivat eräiden tietoteknisten ongelmien takia, enkä enempää muista ja Wiki-sivusto kokoukselle ei liiemmin hyödytä. Kokouksessa oli myös vähän keskustelua työmäärän tasaamisesta koko lukuvuodelle. Tulevissa kokouksissa nämä asiat opiskelijamarkkinointia lukuun ottamatta tulevat varmasti taas esille, joten pääsemme kuulemaan niistä vielä myöhemmin.

1 tykkäys