TFM koulutusneuvoston kokous 5/20

Noniin, töiden ja muiden kiireiden jälkeen pääsin vihdoin kirjoittamaan vähän TFM kokouksesta, joka järjestettiin viime viikon tiistaina 18.8. Kokous oli jälleen kerran Teamsin välityksellä ja puhuttiin lähellä häämöttävän syksyn tilanteesta ja parista muusta asiasta.

Olennaisin ja varmaan kiinnostavin aihe on luonnollisesti koronan vaikutus syksyn kursseihin. Linjaus ei ole oikeastaan kesäkuun kokouksen jälkeen muuttunut, mutta nyt lähempänä syksyä ollaan varmempia tilanteesta ja onneksi ei ole muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan. Eli homma menee seuraavasti:

Kaikki luennot sekä kandi että maisteritasolla järjestetään etänä. Laskuharjoitukset pyritään kandikursseilla kaikki pitämään kampuksella, erityisesti fuksikurssit. Kaikilla kursseilla ei ole yhtä tiettyä linjaa, vaan vastuuopettajat saavat päättää itse, kuinka opetus järjestetään. Toivottavasti kuitenkin kontaktiopetusta järjestetään mahdollisimman paljon. Ensimmäisen periodin kursseille on jo salit varattu laskareille, joten sen suhteen näyttää hyvältä. Maisteritason laskarit pidetään etänä. Toivottavasti nämä käytännöt toimivat. Kurssin vetäjät ovat optimistia, mutta odottavat lisää haasteellisia tilanteita syksyllä.

Kokeet tuovat myös oman haasteena. Matikalla ollaan suunniteltu etäkoetta, jossa on 3 tuntia aikaa vastata kysymykseen kynän ja paperin kanssa ja ladata kuva vastauksista MyCourses:iin. Koekysymykset ovat sellaisia, että saa periaatteessa mielin määrin käyttää nettiä tai muita tiedonlähteitä. Luonnollisesti koe on tarkoitus tehdä ilman kenenkään toisen ihmisen suoraa apua, mutta tämän valvominen on käytännössä mahdotonta. On ollut puhetta valvomisesta kameran välityksellä, mutta tässä tulee eteen lakiasiat joten todennäköisesti mennään edellä mainitun linjauksen mukaan. Vilppiä on havaittu jonkin verran kevään kurssien kokeissa, mutta onneksi ei kovin paljon (eli toivottavasti sitä ei paljon tapahdu :D).

Sitten vähän muutakin kuin koronaa. Kokouksessa käytiin läpi myös palautteiden perusteella saatuja kurssiarvosanoja. Yleisesti kurssit ovat saaneet palautteista hyvät arvosanat. Erityisesti systeemianalyysin kursseihin on maisteritasolla oltu tyytyväisiä. Poikkeuksena on nyt kesällä esimerkiksi Todennäköisyyslaskennan ja tilastotieteen peruskurssi, joka on saanut huonon yleisarvosanan (2.17/5). Kesällä järjestettävä versio ei kuitenkaan ole matikan laitoksen vastuulla vaan avoimen yliopiston, joten siitä on vaikea kommentoida tarkemmin. Kevään etäopetuksen vaikutus ei näkynyt kurssiarvosanoissa (tai ainakaan sitä ei käyty läpi).

Pieniä muutoksia tuli myös opintosuunnitelmaan:

Materials Science and Quantum Technology pääaine (maisteri):

  • Kurssi PHYS-E0436 Modern Optics on nyt myös laajan 65 op:n pääaineen valinnainen kurssi. Tämä oli jostain syystä jäänyt pois kesän suunnitelmissa.
  • Kurssi PHYS-E0435 Optical Physics järjestetään nyt joka vuosi pelkästään parittomien vuosien sijaan.

Mathematics and Operations research (maisteri):

  • Kaksi kurssia MS-E1742 ja MS-E1743 eli Computational Mechanics 1 ja 2 järjestetään tänä vuonna. Nämä olivat myös jääneet aluksi ensi vuodesta pois pienestä väärinymmärryksestä johtuen.

Outoja aikoja eletään edelleen, joten katsotaan mitä syksyllä tapahtuu. Toivottavasti asiat sujuvat hyvin. Omasta puolestani toivotan tsemppiä kaikille syksyn opintoihin!

1 tykkäys